Kaj je čuječnost?

Čuječnost je nepresojajoče zavedanje sedanjega trenutka. To pomeni, da karkoli doživljam v tem trenutku, je v redu točno takšno kot je. Svojega doživljanja ne poskusim spremeniti, se mu izogniti ali mu ubežati. Preprosto se ga zavedam in ga sprejmem takšnega kot v tem trenutku je. V številnih znanstvenih raziskavah je bilo ugotovljeno, da ima takšen pristop do lastnega doživljanja pomembne pozitivne učinke na številnih področjih življenja, vključno z boljšim počutjem, zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti, izboljšanjem na področju partnerskih odnosov in večjo kvaliteto življenja nasploh.

Kako nam čuječnost lahko pomaga?

Če želimo vzdrževati pozitivne učinke čuječnosti, jo vpeljimo v svoj vsakdan. Čuječnost ima to pozitivno lastnost, da nas nauči, kako smo lahko prijazni do sebe. Vedno smo neobsojajoči do vsega kar pride, torej smo neobsojajoči do sebe, kljub težkim mislim, čustvom, občutkom. Čuječnost nam daje priložnost, da raziskujemo svoje telo, svoje misli, svoja čustva. Je odlično orodje, s pomočjo katerega se učimo biti prisotni v vsakem trenutku, tudi, ko je težko in bi najraje pobegnili drugam. Razvijanje čuječnosti nam omogoča, da v različnih situacijah delujemo z večjim zavedanjem. Omogoča nam, da na situacije ne reagiramo avtomatično, temveč se nanje ustrezno, bolj preudarno odzovemo. Tako postane slika dogajanja tudi v stresnih trenutkih bolj jasna, saj nam čuječnost omogoča prepoznati misli, čustva, telesne občutke in nam jih zato ni potrebno potlačiti. Čuječno odzivanje nam omogoča kako ravnati z vsemi svojimi čustvenimi in telesnimi odzivi tako, da nas bodo ti v manjši meri obvladovali in bomo zato jasneje videli, kako se lahko učinkovito odzovemo.

Meditacija

Sama sem čuječnost vpeljala v svoj vsakdan, postala je moj način življenja. Oblik treninga čuječnosti je veliko, vsakdo naj zase najde takšno, ki mu najbolj ustreza. Najlažje izvajam sedečo meditacijo, ko si dopustim vzeti čas, ko sem lahko s čimerkoli kar se porodi v mojih mislih in telesu. V takšni umirjenosti se učim opazovati karkoli se pojavi. Opazujem s potrpežljivostjo, prijaznostjo in vztrajnostjo in se tako učim, da sem lahko s seboj tudi na tak način, brez potrebe, da bi karkoli spreminjala. Preprosto doživljam stvari take kot so. To mi daje občutek jasnosti, umirjenosti in svobode.

Tri minute za dihanje

Vaja, ki mi najbolj pomaga v stresni situaciji se imenuje »Tri minute za dihanje«. Je zelo uporabna kjerkoli in kadarkoli, saj je kratka in enostavna: Svoje zavedanje privedemo v sedanji trenutek (preverimo svoje misli, svoja čustva in telesne občutke). Nato svoje zavedanje usmerimo na dihanje tako, da vso svojo pozornost posvetimo vsakemu vdihu in vsakemu izdihu. Na koncu zavedanje razširimo na celotno telo. Vaja mi pomaga, da na situacijo pogledam z razdalje (kot opazovalec). Ozavestim kaj se trenutno v meni dogaja, situacija postane kljub temu, da je stresna, bolj jasna, to pa mi omogoči, da se lahko nanjo ustrezno odzovem. Dihanje me prizemlji, umiri in poveže s sedanjim trenutkom.

Naslov: Koroška cesta 2, 4000 Kranj; Telefon: 041/629-652